Do našich perníčků přidáváme pouze kvalitní med od místních včelařů.
Jak poznat kvalitu medu?
Otestujte jednoduše pravost medu
Čistý med
- způsobuje mírné páleni v krku
- nerozděluje se do vrstev
- med po čase krystalizuje
- obsahuje vitaminy, bílkoviny, minerály a mnoho dalších prospěšných látek (med nezahřívejte na více jak 40°C, látky se při vyšší teplotě vytrácejí)
- nepění
Falešné a nečisté medy
- med bývá přehříván
- má hrubou texturu
- nekrystalizuje (důvodem je např. přimíchání fruktózy do medu)
- levné medy se nejčastěji dovážejí z Činy nebo ze zemi mimo EU
- mohou být ředěny lacinými sirupy nebo dobarvovány éčky či melasou
- na povrchu se může tvořit pěna
Jednoduché testy pro ověření pravosti medu
Do sklenice s vodou dejte 1 lžíci medu. Jestli je med pravý, nebude se rozpouštět a klesne na dno jako chuchvalec. Když přidáte ještě 2-3 kapky jodové tinktury pokud je med přírodní, nezmodrá.
Čistý bavlněný knot ponořte do trochu medu a přebytek setřete prsty. Knot opatrně zapalte repliky hodinek zapalovačem, pokud hoří, jedná se o pravý med. V nečistém medu je voda. která zabraňuje hořeni.
Medem v tekuté podobě pokapejte savý papír, pakliže se vstřebá, nejedná se o pravý med.
Ponořte ztvrdlý kousek chleba do medu. Zhruba po 8 minutách jej vyndejte, pakliže nezměkl, jedná o pravý med.
Když smícháte med s trochou vody a přidáte 2-3 kapky octa, pokud se po promíchání objeví pěna, jedná se o ředěný med.