ruční výroba medového pečiva

O medu

Do našich perníčků přidáváme pouze kvalitní med od místních včelařů. 

 

Jak poznat kvalitu medu?

Otestujte jednoduše pravost medu

 

 

Čistý med

  • způsobuje mírné páleni v krku
  • nerozděluje se do vrstev
  • med po čase krystalizuje
  • obsahuje vitaminy, bílkoviny, minerály a mnoho dalších prospěšných látek (med nezahřívejte na více jak 40°C, látky se při vyšší teplotě vytrácejí)
  • nepění

Falešné a nečisté medy

  • med bývá přehříván
  • má hrubou texturu
  • nekrystalizuje (důvodem je např. přimíchání fruktózy do medu)
  • levné medy se nejčastěji dovážejí z Činy nebo ze zemi mimo EU
  • mohou být ředěny lacinými sirupy nebo dobarvovány éčky či melasou
  • na povrchu se může tvořit pěna

Jednoduché testy pro ověření pravosti medu

Do sklenice s vodou dejte 1 lžíci medu. Jestli je med pravý, nebude se rozpouštět a klesne na dno jako chuchvalec. Když přidáte ještě 2-3 kapky jodové tinktury pokud je med přírodní, nezmodrá.

Čistý bavlněný knot ponořte do trochu medu a přebytek setřete prsty. Knot opatrně zapalte zapalovačem, pokud hoří, jedná se o pravý med. V nečistém medu je voda. která zabraňuje hořeni.
Medem v tekuté podobě pokapejte savý papír, pakliže se vstřebá, nejedná se o pravý med.
Ponořte ztvrdlý kousek chleba do medu. Zhruba po 8 minutách jej vyndejte, pakliže nezměkl, jedná o pravý med.
Když smícháte med s trochou vody a přidáte 2-3 kapky octa, pokud se po promíchání objeví pěna, jedná se o ředěný med.